A mobilfüggőség és az alkoholfüggőség is komoly probléma

Így a harmincas éveim körül néha ijesztő belegondolnom abba, hogy gyerekként még mennyire nem uralták el az életünket a különböző kütyük, mint ahogy a mobiltelefon is. Ugyan volt már néhány kezdetleges verzió, de azok inkább egy téglához hasonlítottak, nem a mai okostelefonokhoz, és nagyjából csak a legmenőbb és az igazán fontos emberek rendelkeztek vele. Persze létezett a különböző játékkonzolok, a tv előtt elszántan lövögettem a kacsákat a játékfegyverrel, napokig sírtam, ha meghalt a tamagotchim, és tetrisben verhetetlen voltam. Mégsem volt még ekkora ereje ezeknek a játékoknak, hiszen mellette rengeteget bicikliztünk, fogócskáztunk, babáztunk, gyöngyöt fűztünk, kirándultunk, és olyankor nem gondoltunk a kütyükre. Most viszont frusztrált leszek, ha nincs velem a telefonom, és ezen a vonalon kezdve elkezdtem utánaolvasni a mobil- és netfüggőségnek, aztán valahogy a böngészés során egészen az alkoholfüggőség témájáig jutottam.

Így találtam a FELÉPÜLÖK programjára, ami 28 napos bentlakás során segít az itallal való szembenézés legelső, legnehezebb lépéseiben. A központ maga egy Veszprém megyei községben, Szőcön került kialakításra egy gyönyörű, füves-fás területen, nagy épületben. A környezet valóban lélegzetelállító, a felépüléshez pedig különösen hozzá tud járulni a természetközelség, a csend, a nyugalom, hiszen több lehetőséget biztosít az önmagunkhoz és másokhoz való kapcsolódásra, befelé figyelésre, pihenésre. A galériában található számos kép alapján magunk is meggyőződhetünk erről, de ha szeretnénk, a 3D bejárás segítségével részletesebben feltérképezhetjük a Központ helyiségeit, a lakószobákat és a közös tereket egyaránt.

De mit is kínál a FELÉPÜLÖK program a jelentkezőknek? Elsősorban lehetőséget, segítséget a fejlődéshez. Elfogadó és szeretetteljes közösséget, de szabályokkal és keretrendszerrel, amire egy függőnek igenis szüksége van. A Minnesota-modell adja a felépülés központú rehabilitáció alapköveit, amely hazánkban és az Egyesült Államokban is a leghatékonyabb módszernek bizonyult az évek során. A felépülésben a család szerepe sem elhanyagolható, ugyanis a problémát érdemes rendszerszemlélettel megközelíteni. Így a hozzátartozóknak látogatásra és konzultációkon való részvételre is lehetőségük van a 28 nap folyamán.

A FELÉPÜLÖK oldalán található blogon nem csak a Családi Felépülési Központról olvashatunk, a blogjukon ugyanis több cikkben is foglalkoznak az alkoholizmus kérdésével. A magasan funkcionáló alkoholistákról szólót különösen hasznosnak találtam, mert (sajnos) nagyon jól rávilágít arra, hogy mennyire a kultúránk része az ital, és hogy bárkit érinthet ez a probléma, ezért is különösen fontos, hogy segítséget tudjunk kérni, ha szükséges.