A mobiltelefon használat rengeteg energiát fogyaszt

Nincs mit tagadni, telefonfüggő vagyok. Állandóan a mobilomon lógok, folyton a kezemben, de legalábbis a zsebemben van. Tudom, hogy a telefon által kibocsátott sugárzások nem tesznek jót az idegrendszernek, de egyszerűen nem tudom korlátozni a telefon használati szokásaimat. Az egyetlen dolog, ami képes visszafogni, az a rengeteg energia, amit felhasznál egy telefon.

Ezért döntöttem amellett, hogy zöldítenünk kellene az energiafelhasználásunkat. A napelempalyazatok.hu/ weboldalán minden napalemrendszer telepítéssel kapcsolatos információt megtaláltam kezdve a támogatásoktól a helyszíni felmérésen át a komplett kivitelezésig. Meg is jött a lelkesedésem, így ki is töltöttem egy információs űrlapot.

Ennyire könnyen kérhető ajánlat

A napelempalyazatok.hu/ oldalán konkrét ajánlat kérésére is van lehetőség. Ehhez csupán a jelenlegi havi áramszámla összegét, a nevünket, az e-mail címünket, annak a megyének a nevét, ahová a napelemek telepítésre kerülnének és egyéb, fontosnak tartott információkat kell megadnunk. Ezt követően a napelempalyazatok.hu/ kollégái felveszik velünk a kapcsolatot. Ez pontosan így történt, rendkívül hamar hívtak is és leegyeztettük a helyszíni felmérés konkrét időpontját.

Ennek keretében számos tényezőt vizsgálnak meg a szakemberek. Megnézik, hogy milyen a ház tájolása és a tető dőlésszöge, hogy árnyékolja-e valami a házat (például a szomszéd ház, fák, oszlopok vagy más, nagyméretű tárgyak). Felmérik a házban lakók áramfogyasztási szokásait és annak is utánajárnak, hogy a tető alkalmas-e a napelemek telepítésére. Tehát megvizsgálják, hogy elbírná-e egyáltalán a napelemek súlyát. Végül pedig az áramvételezési pontokat veszik szemügyre.

A kivitelezés már gyerekjáték

napelempalyazatok.hu/

A napelemek telepítése kapcsán a legnagyobb feladat a tervezés. Hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy pontosan hová és milyen szögbe kerülnek a napelemek, azok mely típusa és annak meghatározása is fontos, hogy hány darab szükséges belőlük. Maga a kivitelezés csupán egy napot vesz igénybe, a napelempalyazatok.hu/ szakemberei pikk-pakk felszerelik a rendszert. Az ezzel kapcsolatos ügyintézés azonban akár egy hónapig is eltarthat. Semmi ok azonban a pánikra, a kivitelezők ebben is készek segítséget nyújtani.

Ahogy említettem, a pontos típus meghatározása sem egyszerű. Kétféle létezik: szigetüzemű és a hálózatra visszatápláló. A szigetüzemű úgy működik, hogy azt az áramot, amelyet megtermel, de nem használódik fel, egy akkumulátorban tárolja. Ezt használjuk akkor, mikor nem süt a nap, illetve éjszaka is. Mellette szól, hogy így lényegében teljesen elvágjuk magunkat az áramszolgáltatótól. Hátránya, hogyha meghibásodik vagy az időjárás hosszú időn keresztül nem kedvező, nem lesz árama a családnak.

Ezzel szemben a hálózatra visszatápláló a fel nem használt áramot a közműnek szolgáltatja, így amikor valamilyen okból kifolyólag nincs elég áramunk, a hagyományoshoz hasonló módon vételezhetünk áramot a szolgáltatótól. A napelempalyazatok.hu/ csapata egyébként ez utóbbi típust preferálja.

A napelemek kiépítésével kapcsolatos mérlegelendő kérdés még a finanszírozás. Ehhez felvehetünk 0%-os hitelt magánemberként, de vállalkozásunk fenntarthatóbbá tétele is megoldható támogatások igénybevételével. Sőt, amennyiben rendelkezünk lakástakarék pénztárral, azt is beforgathatjuk a korszerűsítésbe.

Iszonyatosan lelkes lettem a napelemek telepítése iránt, hiszen nemcsak a környezetet védjük vele, de spórolhatunk is. Így már nem is lesz lelkiismeret-furdalásom amiatt, hogy folyton a kezemben van az a fránya telefon.