Ajándékba mobiltelefont, és hogy ne legyen többet villanyszámlánk

Kisfiam nemsokára 8 éves lesz. Születésnapunk egy napra esik, de én nem árulom el a koromat, lényeg, hogy ők nőnek, mi pedig fiatalodunk. Ilyenkor mindig nagy családi összejövetelt tartunk, és persze a születésnapi ajándék a legfontosabb kérdés. Természetesen, mint a legtöbb gyerek, ő is telefont szeretne. Még nem volt neki sajátja és persze a legdrágább, legdivatosabb, legmárkásabb készüléket nézte ki magának. Azt hiszem elég nagy már hozzá, és jól is tanul, persze meg fogja kapni a hőn áhított telefont.

Férjem kérdésére, hogy én mit szeretnék meglepő választ adtam. Ő táskára, vagy parfümre, kozmetikumra gondolt én pedig csak ennyi mondtam, azt szeretném szülinapomra, hogy ne legyen többet villanyszámlánk. Persze kell rá beruházni, de én nagyon klassz dolognak tartom: csináltassunk napelem rendszert a házra.

Mivel kíváncsi lett, így kértem, hogy keressen rá a következő kifejezésre: Napelemrendszer családi házra 2021-ben. Nyilván ez egy hosszútávú beruházás és a megtérülésével is így kell számolni, de állami támogatás is van rá. Emellett szerintem ez a legjobb módja annak, hogy ne fizessünk, vagy minimális villanyszámlát fizessünk. Én már régebben is olvasgattam a napelemrendszer.info.hu weboldalát és eléggé kiokosodtam az ezen rendszereket illető kérdésekről. Például a működésükről, típusaikról, élettartamukról és minden olyan dologról, ami felmerülhet bárkiben, aki ilyen berendezés felszereltetésén gondolkodik.

A honlap teljesen közérthető módon magyarázza el, hogy hogyan lesz például a napsütésből villamosenergia, vagy mi történik akkor, ha nem süt a nap vagy éppen áramszünet van.

A napfény elektromágneses sugárzását a napelem összegyűjti és abból egyenáramot termel. Viszont a háztartások váltakozóáramot használnak, tehát kell valami, ami a napsugarakból nyert egyenáramot átalakítja.  Ezt a készüléket nevezzük inverternek, amely a napelem rendszerek elengedhetetlen része. Rendszerünk többféle típusú lehet, olyan, amely a felesleges áramot visszatölti a szolgáltatóhoz, vagy akkumulátorokba tárolja későbbi felhasználásra, esetleg a kettő keveréke.

Az sem mindegy, hogy a napelemnek mekkora teljesítménye van, ezt nyilván a háztartásunk egyéni éves villamosenergia-fogyasztása fogja meghatározni. Felszerelendő rendszerünk típusa függ még attól, hogy milyen egyéni elképzeléseink vannak, illetve, hogy milyen a házunk, amelyre a rendszert telepíttetni szeretnénk. Nem is gondolnánk, hogy még a háztető dőlésszöge és az épületet körülvevő fák is meghatározhatják, hogy melyik megoldás számunkra a legalkalmasabb.

Férjem is érdeklődve böngészte a weboldalt és örömmel hallottam, amikor megkért, hogy keressek már vissza a számlák közt egy éves elszámolást, amin rajta van az elfogyasztott árammennyiségünk.

Tudtam, hogy azért mondja, mert szeretné kitölteni az űrlapot, ami a honlapon van. Ezt már én is nézegettem régebben is, csak azért nem tettem még meg, mert szerettem volna kikérni a véleményét. Pár kattintással és néhány adat megadásával gyorsan túl is voltunk ezen a részen.

Majd olvastuk, hogy a következő lépésben fel fog bennünket keresni a napelemrendszer.info.hu munkatársa, aki már több adatot és az ingatlanra vonatkozó információt is el fog kérni. Ezt egy személyes helyszíni felmérés követi majd, amely teljesen ingyenes. Utána fog megszületni a végleges árajánlat, amely elfogadása esetén már csak egy időpontot kell keresni, amikor a napelemrendszer felkerülhet családi házunk tetejére, 2021-ben. Örültem neki, hogy ilyen gyorsan megtettük az első lépéseket és hogy neki is tetszett az ötlet. Én nem is kértem mást születésnapomra, csak azt, hogy együtt ünnepeljen a család, mint minden évben.

A szülinapi buli nagyon jól sikerült. A gyerek megkapta a telefont, én pedig alig várom, hogy felkerüljön a napelemrendszer a tetőnkre, mert én pedig nem szeretnék több villanyszámlát kapni.