Okosan is használhatjuk a mobilt

Manapság gyakorlatilag minden ember zsebében ott lapul egy okostelefon középiskolás korától fogva. De nem csak lapul, hanem bizony rendszeresen elő is kerül. Nyomogatjuk a tömegközlekedésen, sajnos vezetés közben, tanulás vagy munka helyett, egy baráti kávézás alkalmával, de sokan még alvás helyett is. Én nem vagyok az okostelefonok ellen, sőt: szerintem ezeket az eszközöket nagyon jól is lehetne használni, csak bizony – mint minden mást – ezt is meg kell tanulni.

               Közösségi média használat, játék, indokolatlan főmenügörgetés. Csak néhány dolog azok közül, amit sokan rendszeresen csinálnak a készülékükön. Érdemes elgondolkodni azon, hogy jól van-e így. Persze a játéknak és a közösségi médiának is meg van a maga helye, bizonyos keretek között nem károsak, sőt akár még hasznosak is lehetnek, de a tapasztalat azt mutatja, hogy nem mindig egyszerű megtalálni ezeket a bizonyos kereteket.

               Az okostelefonnak számtalan előnye van. Gyakorlatilag egy számítógépet hordozunk magunkkal, amin tudunk cikkeket olvasni, böngészni az interneten, jegyzetelni, telefonálni, rendszerezni és szervezni az életünket. Használjuk ki ezt a lehetőséget! Amikor a villamoson ülünk, ne a legnagyobb közösségi oldalak egyikét kezdjük el céltalanul görgetni, hanem végezzük el azokat a teendőinket, amiket egyébként is megcsinálnák, csak lehet, hogy inkább otthon. Egy fél órás villamosút során át tudjuk böngészni az aznapi híreket, el tudunk olvasni néhány fejezetet egy könyvből (persze erre hatékonyabb egy e-book olvasó vagy egy könyv, de okostelefonon sem lehetetlen), megírhatjuk egy beadandó dolgozat vagy prezentáció jegyzetét, átnézhetjük az aznapi teendőinket, vagy például elintézhetünk egyet a régóta halogatott feladataink közül, például kereshetünk egy fogorvost, és hosszú idő után bejelentkezhetünk hozzá egy vizsgálatra.

               A fogászati kezeléseket szeretjük halogatni. Kerüljön szóba a foghúzás, a fogtömés a gyökérkezelés, vagy a bölcsességfog kihúzása, mindig akad valaki a társaságban, aki egyiket-másikat hosszú idő óta halogatja. Pedig ez nem okos dolog. Ha úgy döntünk, hogy változtatunk ezen a rossz szokásunkon, akkor a látókörünkbe kerület a Fogorvos Budapest szolgáltatáspalettája. A Budapesten található fogorvosi rendelő – mint a weboldalukon olvasható – széles körű, profi ellátást kínál. Kollégáik hat alapelv alapján dolgoznak. Fontos számukra, hogy kiszámítható és megfizethető áron kínáljanak színvonalas szolgáltatást, hogy kialakuljon egy fajta bizalmi viszony köztük és a páciens között, minek következményeként a pácienseikből visszatérő látogatók legyenek. Hangsúlyozzák, hogy asszisztens és dentálhigénikus is segíti a munkát, azaz a kezelések során nem feltétlenül csak az orvos és a páciens van jelen. Kiemelik, hogy nem csak az ellátás, hanem a megelőzés is fontos számukra. Nem szeretnék azt sem, ha hiába dolgoznának, így igyekeznek a pácienseiknek megtanítani, hogy miként tudják fenntartani azt az állapotot, amit a fogorvosi kezelésekkel elértek. A Fogorvos Budapest munkatársainak az elégedettség és az egészség a fontos, nem a minél több pénz.

               Ma már nem elég visszaállítani a fogak eredeti rágófunkcióját. Fontossá vált az esztétikai is, de persze nem szabad, hogy a hangsúly erre tolódjon át. A honlapjuk szerint a Fogorvos Budapest munkatársai igyekeznek barátságos környezetben, jó hangulatban és mosolygós szakemberekkel várni a hozzájuk érkező betegeket. Személyre szabott kezelésitervet készítenek, és igyekeznek a pácienseket kezelni, nem a rossz fogakat. Érdekes még, hogy honlapjuk nem csak reklámfelület, hanem hasznos információk tárháza is. A fogászat fontos területeiről cikkeket találunk az oldalon. Írnak napjaink fogászatáról, a fogtömés miértjéről, a csontpótlásról, a fogszuvasodás okairól, a fogkörül, a fogszabályozásról, és persze az örök mumusnak számító bölcsességfog kihúzásáról.

               A bölcsességfogak lényegében a harmadik nagyőrlő fogaink. Azért léteznek, mert korábban az emberek sokkal nehezebben megrágható ételeket fogyasztottak, így erősebb rágókapacitásra volt szükségük. Manapság a finomított élelmiszerek már nem igénylik annyira az erős rágást, ennek következtében kevésbé használjuk a fogainkat, és megvagyunk a bölcsességfogaink nélkül is. Ettől még persze ezek nem tűntek el teljesen. Sokaknál már ki sem alakulnak a bölcsességfogak, vannak azonban, akik rendelkeznek vele, és olyanok is, akik csak egy csonk formájával. Tévhit, hogy a bölcsességfog kihúzása minden esetben szükséges, de ugyanilyen tévhit az is, hogy minden esetben engedni kell kinőni. Ha teljesen elfér a fog, és megfelelő pozícióban nő ki, akkor nyugodtan meghagyhatjuk, hasznos rágószervünk lehet. Ha azonban nem fér el, vagy nem megfelelő pozícióban nő ki, akkor sokszor el kell távolítani. Előfordul, hogy úgy örököljük a génjeinket, hogy pici állkapoccsal és nagy fogakkal rendelkezünk. Ilyenkor sokszor nem csak a bölcsességfogakat, de még az első kisőrlő fogakat is el kell távolítani, hogy meg tudják szüntetni a torlódást. Előfordulhat, hogy olyan bölcsességfogat kell eltávolítani, ami még csak ki sem nőtt. Erre azért lehet szükség, mert gyakran, ha ezek rendesen elkezdenek nőni, akkor megtolják az egész fogsort, amivel komoly fájdalmat és torlódást képesek okozni. Előfordul olyan is, hogy a bölcsességfog nem a fogíven helyezkedik el, ennek ellenére azonban teljesen elfér, csak épp majdnem a fülben foglal helyet. Ilyenkor is okosabb az eltávolítás mellett dönteni, mert ezeket a furcsán elhelyezkedő fogakat szinte lehetetlen megfelelően tisztítani, ez pedig később szuvasodáshoz és komoly fájdalmakhoz vezethet.

               Pontosan milyen műveleteket kellhet végezni a bölcsességfoggal? Létezik egy körbemetszés nevű beavatkozás. Erre akkor van szükség, ha a bölcsességfog a fogíven helyezkedik el, elfér, ki is nőtt, azonban a tetején valamilyen oknál fogva megmaradt a fogíny. Ebben az esetben ezt el kell távolítani, mivel a fogíny alá bejuthatnak ételmaradékok, és ezek később fogszuvasodást okozhatnak. Szükség lehet a bölcsességfog kihúzására. Ez pont úgy zajlik, mint bármelyik másik fog eltávolítása, és akkor lehet rá szükség, ha a fog menthetetlenül elszuvasodott, vagy rossz pozícióban nőtt ki. Van olyan eset is, amikor a bölcsességfogat sebészi úton kell eltávolítani, mert ha teljesen hagynák kinőni, akkor gyulladást, fájdalmat és torlódást okozna. Ma már nem vésik a fogat, korszerűbb technológiával dolgoznak, de ilyen esetben el kell távolítani a fogat fedő ínyt és a fogat körülvevő csontot is. Ezzel a beavatkozással kapcsolatban sok félelem él a köztudatban, valójában azonban nincs szó horror beavatkozásról. Természetesen kellemetlen, de a helyi érzéstelenítésnek hála fájdalmat nem szabad hogy érezzen a páciens a művelet során. Az ezt követő napokban jelentkezhet fájdalom, duzzanat és szájnyitási nehézség, ezeket azonban hála a modern gyógyszereknek már lehet enyhíteni. Az a jó, ha a foghúzás tervezetten, gyulladásmentes állapotban valósul meg, mert a helyi érzéstelenítők gyulladásos állapotban nem annyira hatékonyak. Ilyen esetben különböző kezelésekkel igyekeznek mérsékelni a gyulladást a fog eltávolítását megelőzően. Általában nagyobb a félelem a bölcsességfog eltávolításával kapcsolatban, mint amit a helyzet indokol.

               Hasonlóan érdekes terület például a fogászati implantátumok témaköre. Ezek lényegében kis csavarok, melyek külső menettel „kapaszkodnak” az állcsontba. Ezekhez kívülről külső felépítmény kapcsolódik, mely maga a látható fog. Többféle fogpótlási lehetőség is van egyébként, az implantátum mellett vannak koronák, hidak és kivehető megoldások is. Szakemberrel kell konzultálni annak érdekében, hogy kiderüljön melyik szükséges. A Fogorvos Budapest az implantátumokra garanciát is vállal, de csak abban az esetben, ha a páciens minden szabályt betart, megfelelően ápolja új fogait.

bölcsességfog kihúzása

               Nehéz fogorvost választani. Elsőként el kell döntenünk, hogy magán vagy állami fogorvoshoz szeretnénk elmenni. Ha az állami mellett döntünk, akkor könnyen megtalálhatjuk a fogorvost, akihez tartozunk. Ha magán orvost szeretnénk választani, akkor el kell döntenünk, hogy melyiket, ugyanis manapság számtalan rendelő kínálja a szolgáltatásait. A Fogorvos Budapest oldalán megtaláljuk a szolgáltatásaik árát is, így nem ér meglepetés a kezelés után. Amennyiben ezt a rendelőt választjuk, nincs más dolgunk, mint felhívni a weboldalukon található telefonszámot, vagy írni nekik a honlapon lévő kék színű üzenetküldő boxban. A kezeléseik kizárólag időpontkérés után vehetők igénybe.